7 savjeta kako potaknuti razvoj djetetovog mozga

Komentari isključeni za 7 savjeta kako potaknuti razvoj djetetovog mozga 9

Prva godina djetetovog života je najvažnija kada je u pitanju razvoj moždanih stanica. Tijekom tog razdoblja, mozak djeteta razvija se nevjerojatnom brzinom, a u tom razvoju dodatno pomaže okruženje u kojem se dijete nalazi. Zbog toga je vrlo važna svakodnevna interakcija s vašim djetetom, kako bi njegova okolina bila što više stimulirajuća za razvoj moždanih stanica.

1. Uključite dijete u kućne aktivnosti. Pokažite mu kako izgleda prostor i okolina u kojoj živi, ​​tako što ćete provoditi vrijeme u šetnji, upoznati ga s predmetima, oblicima, teksturama, bojama u kući.

2. Čitajte djetetu slikovnice. Pritom, proizvodite različite zvukove koji predstavljaju određene životinje, govorite nazive boja i oblika, imenujte predmete. Izmislite svoju priču i često je ponavljajte, povezujući je s nekim situacijama koje su vam se tog dana dogodile.

3. Upoznajte svoje dijete s vršnjacima, starijom djecom i drugim odraslim osobama. Odlazite na igrališta ili u parkove. Pustite dijete da se igra s drugom djecom, jer to će mu pomoći u učenju i usvajanju društvenih vještina.

4. Pričajte s djetetom kada god je to moguće. Kada se igrate, mijenjate pelenu, šetate, jedete ili radite bilo koju drugu aktivnost, pričajte o bilo čemu i izbjegavajte koristiti mnogo gestikulacija, deminutiva ili “dječjih riječi”. Trudite se koristiti pune rečenice, jednostavan i pravilan rječnik, koji biste koristili i u razgovoru s odraslom osobom.

5. Kada kupujete igračke, kupujte one koje stimuliraju aktivnost mozga. To mogu biti različite slagalice, igračke koje se pokreću povlačenjem konopca, guranjem, igračke koje proizvode zvukove i svjetlost.

6. Uredite dječju sobu. Neka bude vesela u šarenim bojama i različitim oblicima. Vizualna stimulacija potiče razvoj moždanih stanica, jer boje kod djeteta potiču radoznalost i koncentraciju. Na zid objesite šarene slike i fotografije, na pod stavite šareni tepih.

7. Djeca imaju različite karaktere, pa tako i različite ukuse od samog rođenja. Potrudite se da otkrijete što se vašem djetetu sviđa, a što ne, pa prilagodite okruženje njegovim zahtjevima.

 

Izvor: klokanica.24sata.hr