paracetamol

BUDITE OPREZNI S DAVANJEM PARACETAMOLA MALOJ DJECI

0 173
Bebe kojima se često daje paracetamol imaju veće šanse razviti astmu prije polaska u školu, pokazala je danska studija.
Naučnici upozoravaju – lijek dajte samo kad je stvarno nužan.
 

Rezultati studije Univerziteta u Kopenhagenu pokazuju da što se djeci češće daje lijek na bazi paracetamola u prvoj godini života, veća je vjerovatnoća da će razviti probleme s disanjem.

Ipak,naučnici upozoravaju kako njihova studija samo dokazuje potencijalnu vezi između davanja paracetamola maloj djeci i razvoja astme,ali ne i dokaz o sigurnoj uzročno-posljedičnoj vezi, piše Telegraph.

Voditelj tima Hans Bisgaard, profesor pedijatrije sa Univerziteta u Kopenhagenu,savjetuje roditeljima da lijek daju samo kad je nužno potreban,kao kada dijete ima temperaturu.

‘Željeli bismo naglasiti kako korištenje ovog lijeka zaista donosi korist u nekim okolnostima’, objašnjava Bisgaard.

U istraživanju je sudjelovalo 411 djece, koju su pratili od rođenja i prvim godinama života. Svi su imali majke koje boluju od astme, što im je samo po sebi povećavalo rizik od te bolesti. Do treće godine 19 % djece imalo je simptome nalik astmi, dok su oni koji su kao bebe primali paracetamol imali veće izglede pokazati simptome poput otežanog disanja, gubljenja daha ili kašlja.

Svako udvostručenje broja dana kada je beba primala lijek,donijelo je 28 % povećanja rizika od simptoma astme.Taj rizik je nestao do sedme godine.

Naučnici upozoravaju da su djeca koja su razvila astmu jednostavno bila bolesnija kao bebe, što znači da su i češće trebali primati paracetamol.

‘Prerano je zaključiti uzročno-posljedničnu vezu, ali rezultati bi trebali potaknuti daljnja istraživanja.’

Jedna je nedavna studija pokazala da djeca kojoj su davani drugi uobičajeni lijekovi protiv bolova, poput ibuprofena i naproksena, također imala povećan rizik od astme.

Međunarodna studija, u kojoj je sudjelovalo 300 hiljada tinejdžera u 50 zemalja, pokazala je da korištenje paracetamola povećava šanse od kožnih bolesti i nazalnih alergija..

Tagged with: ,

Similar articles