Dojenje smanjuje mogućnost nastanka endometrioze

Komentari isključeni za Dojenje smanjuje mogućnost nastanka endometrioze 19

Ženama koje su dojile najmanje jedno dijete prijeti manji rizik za endometriozu, pokazuje studija provedena u SAD.

Istraživači iz bostonske Brigham and Women’s Hospital dodaju kako je duže dojenje bilo povezano s dodatnim smanjenjem rizika. Njihovi nalazi se temelje na podacima prikupljenima od desetaka hiljada žena praćenih 20 godina.

Pokazalo se kako na svaka 3 dodatna mjeseca dojenja rizik za endometriozu pada za prosječno 8%.

Znanstvenici vjeruju kako je smanjenje rizika moguće objasniti hormonalnim promjenama povezanima s dojenjem.

Podaci za SAD pokazuju kako je endometrioza prisutna kod oko 10% žena, piše British Medical Journal.

Endometrioza je bolest kod koje se otoci endometrija, sluznice maternice koja se normalno nalazi samo unutar nje, nalaze izvan maternice.

Endometrioza obično nastaje na potrbušnici ili površini trbušnih organa. Tkivo sluznice maternice koje je krivog smještaja (endometralni implantat) obično prirasta za jajnike i ligamente koji daju potporu maternici. Rjeđe, ono prirasta za vanjsku površinu tankog i debelog crijeva, mokraćni mjehur, rodnicu ili operativne ožiljke u trbuhu.

Budući da tkivo sluznice maternice, premda je smješteno na krivom mjestu odgovara na iste hormone na koje odgovara i kada je smješteno u maternici, ono tokom menstruacijskog ciklusa može krvariti, često uzrokujući grčeve, bol, iritaciju i stvaranje ožiljkastog tkiva. Kako bolest napreduje mogu se stvarati priraslice (adhezije, vezivni tračci koji povezuju organe i tkiva koji inače nisu međusobno povezani). Krivo smješteno tkivo sluznice maternice i priraslice mogu zapriječiti rad organa ili mu smetati.