Najvažniji savjeti za svako tromjesečje trudnoće

Komentari isključeni za Najvažniji savjeti za svako tromjesečje trudnoće 9
Trudnoća je izuzetno uzbudljivo razdoblje za sve buduće roditelje, no i zbunjujuće vrijeme zbog silnih savjeta koje dobivaju na sve strane. Evo najbitnijih stvari na koje morate obratiti pozornost, sastavljenih po tromjesečjima trudnoće.

1. tromjesečje

Zapamtite da se folna kiselina preporučuje svim trudnicama. Najbolje bi je bilo početi uzimati čim počnete planirati trudnoću, no vrlo često je žene počnu koristiti tek nakon potvrđene trudnoće.

Pazite na svoju prehranu. Dobra prehrana je nužna za zdravu trudnoću i razvoj ploda, no nemojte se zabuniti, jer nije važna količina nego kvaliteta – prvih pet mjeseci vam je potrebno tek 300 kalorija više dnevno.

Prve krvne pretrage biste trebali obaviti na početku trudnoće. Ovo uključuje potvrdu krvne grupe, razinu željeza i uobičajenu krvnu sliku i pretrage urina. Nije loše da počnete uzimati dodatak željeza kako biste bez problema ‘pregurali’ cijelu trudnoću, samo pazite da vam ne ‘padne’ teško na želudac ili uzrokuje probavne tegobe.

2. tromjesečje

Ako ste patili od nekih tipičnih trudničkih tegoba kao što su jutarnja mučnina ili umor, dobra vijest je da će vrlo vjerojatno sad nestati ovi simptomi.

U ovom razdoblju ćete, ako niste već prije, na ultrazvuku čuti otkucaje bebinog srca i osjetit ćete prvi put bebine pokrete. Oko 20. tjedna trebali biste otići na ultrazvuk kojim će liječnik provjeriti razvoj bebe.

Iako se vaše tijelo još privikava na trudnoću i primjetit ćete malo povećanje težine, i dalje je važno da dovoljo spavate, da se bavite nekim oblikom tjelovježbe i da dovoljno često izlazite na zrak.

U ovo vrijeme vam se događa puno stvari, pa zapišite listu pitanja koje imate za ginekologa i pitajte ga što god vas zanima ili muči prilikom mjesečne kontrole.

3. tromjesečje

Moguće je da ćete početi imati problema sa spavanjem jer se nećete moći namjestiti (ili ćete morati češće do toaleta). Ako ne možete udobno namjestiti jastuke, razmislite o kupovini banana jastuka za trudnice i dojilje.

I dalje je bitno da se zdravo hranite sve do kraja trudnoće (pa i kasnije, dok dojite). U ovom razdoblju se najbrže razvija mozak vaše bebe, pa pripazite da uzimate dovoljno masnih kiselina i željeza, za njegov najbolji razvoj.

Sad vam vjerojatno treba i više željeza, pa pripazite da ga svakako uzimate u dovoljnim količinama.

Kako se približavate terminu poroda, možete iskusiti Braxton-Hicksove kontrakcije, poznatije kao lažni trudovi, žgaravicu i bol u leđima. Iako su sve ove stvari neugodne, one ukazuju na to da vaši trudnički hormoni rade punom parom i da pripremaju vaše tijelo za porod – tako da samo ostanite mirni i pribrani, sve je to dio trudnoće.

Na kraju, nemojte zaboraviti spakirati torbu za bolnicu dovoljno unaprijed i razmislite o tome imate li posebne želje tijekom poroda, kako bi se na vrijeme stigli pripremiti.

 

 

Izvor: bebolino.org