POVEĆAJTE PLODNOST PRIRODNIM PUTEM

Komentari isključeni za POVEĆAJTE PLODNOST PRIRODNIM PUTEM 134

Roditeljstvo je za mnoge važna komponenta u postizanju životne sreće,osjećaja ispunjenosti i zadovoljstva.Ipak,milioni parova širom svijeta susreću se s problemom neplodnosti.Iako ne postoji sveobuhvatna statistika,prema nekim procjenama u BiH 15 % bračnih parova koji žele imati potomstvo ne mogu to ostvariti zbog neplodnosti.

Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije,neplodnost je bolest reproduktivnog sistema definisana kao izostanak kliničke trudnoće nakon 12 ili više mjeseci redovnih nezaštićenih odnosa.Kako bi se saznao mogući uzrok,treba proći detaljan fizički pregled.

11735_wpm_hiresŽenski unutrašnji faktori neplodnosti mnogo su složeniji od muških i mogu obuhvatati i više od jednog faktora.Neki od problema s plodnošću u žena mogu se javiti kod sazrijevanja jajnih stanica,kod izostanka ovulacije,endometrioze.

Neplodnost može biti prouzrokovana začepljenjem jajovoda ili zbog hormonalnih poremećaja.

 

 

 

plodnostUnutrašnji faktori koji mogu stvarati problem u muškaraca su sindrom poznat pod medicinskim nazivom oligo-asteno-terato-zoospermija,a najčešća dijagnoza mu je abnormalan izgled,premali broj i smanjena pokretljivost spermatozoida, zatim začepljenje sjemenovoda,nedovoljna prokrvljenost ili prebolovani zaušnjaci u djetinjstvu.

 

 

 

 

 

Mnoga istraživanja su potvrdila da plodnost ovisi i o pravilnoj prehrani.

15757_wpm_hiresZdrave namirnice koje povečavaju plodnost:

masna riba (losos, sardine, skuša, tuna)

jaja,kamenice,grah,sjemenke i orašasti plodovi 

avokado

češnjak

 zeleno lisnato povrće (blitva, kupus, kelj, prokulica, špinat,zelena salata)

dohranamliječni proizvodi (mlijeko, jogurt, kiselo mlijeko,kefir…) istraživanja su potvrdila da žene koje jedu najmanje jedan obrok mliječnih proizvoda dnevno smanjuju rizik od neplodnosti 

voda 

voće i povrće narančastog pigmenta 

piletina

 

 

clean-19049_1280Na osnovu studije koja je rađena na 18 500 žena,istraživači sa Harvarda su došli do zaključaka da unošenjem dodatnih količina željeza smanjuje se rizik od razvijanja ovulatorne neplodnosti.

Izvještaj pokazuje da su žene koje su unosile dodatne količine željeza dramatično smanjile rizik od razvijanja ovulatorne neplodnosti u poređenju na žene koje nisu uzimale željezo.

Prema studiji,nedostatak željeza je najčešći nedostatak u prehrani širom svijeta.

 

 

 

 

8218_wpm_hiresTakođer,postoji dosta prirodnih stvari koje mogu pomoći proces začeća.Za ove savjete nije medicinski dokazano da pomažu svima, ali možda će baš vama pomoći.

Kao prvo,prestanite pušiti.Studije su dokazale da muškarci pušači imaju 17 % manje spermija od nepušača.

Pušenje ne smanjuje samo broj spermija,već i njihovu kvalitetu.

 

 

 

Dokazano je da pušači za vrijeme liječenja neplodnosti moraju primati veće doze lijekova od nepušača.

 

Čak i pasivno pušenje je štetno za žene koje pokušavaju zatrudnjeti.Još jedan važan faktor koji negativno utiče na plodnost je stres.

Mnoge studije su pokazale kako metode rješavanja stresa povećavaju plodnost. 

zdrava hrana1Ipak,da bi se neplodnost uspješno izliječila, treba utvrditi i razlog zbog kojeg je nastala. Ali,ne treba zaboraviti koliko je hrana važna za naše zdravlje.

Pravilnom prehranom možemo ukloniti mnoge neravnoteže organizma,pa tako i probleme s neplodnosti..

Tagged with:

Similar articles