RANI SIMPTOMI TRUDNOĆE

0 196

Neke žene osjete rane simptome trudnoće već sedmicu nakon začeća ali moguće je da simptomi i izostanu u prvim sedmicama.

Ako sumnjate da ste trudni i ako osjećate sljedeće simptome,posjetite ginekologa.

 

Rani simptomi trudnoće:

1.Mučnina/povraćanje

Poznato po nazivu jutarnja mučnina,može se pojaviti vrlo rano u trudnoći,čak i prije nego primjetite da ste u drugom stanju.Iako se zove jutarnja mučnina,može se pojaviti u bilo koje doba dana,povremeno ili može trajati cijeli dan i noć.

Česti i mali obroci vam mogu pri tom pomoći. 

2.Pojačano osjetilo mirisa i okusa

Mnoge žene postanu osjetljivije na svakodnevne mirise,a hrana kao što je čaj, kafa ili tost mogu izazvati mučninu. Vaše osjetilo okusa se može dramatično promijeniti,pa možda više nećete moći jesti hranu ili piti pića koja inače volite. Možete također osjetiti i okus metala u ustima.

3.Učestalo mokrenje

Može početi već u prvoj sedmici trudnoće.Možda ćete mnogo češće nego je to uobičajeno imati potrebu za mokrenjem,čak i tokom noći. Kako će vam se maternica naglo povećavati nakon oplodnje,pritiskati će mokraćni mjehur pa će se javljati potreba za mokrenjem.Isto tako moguće je i da urin promijeni boju kao i da ima jači miris nego je uobičajeno.To je znak da trebate unositi više tečnosti.Ako osjetite bol ili peckanje prilikom mokrenja,posjetite doktora jer to može biti znak upale ili infekcije.

4.Napetost u grudima

Često žene u ranom stadiju trudnoće osjete da su im se grudi povećale i postale izuzetno napete.Bradavice mogu narasti,postati jako osjetljive i promijeniti boju-postaju tamnije.Isto tako vene mogu postati izraženije.Sve navedene promjene nastaju zbog pripreme za dojenje.

umor

5.Iscrpljenost/umor

Možda ćete se vrlo rano u trudnoći,sve do kraja prvog tromjesečja osjećati jako iscrpljeno. Ovo je rezultat porasta razine HCG, vrlo visoke razine progesterona i povišene tjelesne temperature.

6.Izostanak menstruacije /grčevi / bolovi u leđima/ glavobolje

Većini žena ovo mogu biti prvi znakovi trudnoće – prvih nekoliko sedmica možda ćete imati grčeve i osjećaj da ćete svaki čas dobiti menstruaciju.Grčeve često prati bol u leđima. Naravno,sve grčeve i krvarenje,čak i lagano,odmah morate javiti svom doktoru.Trudnice mogu imati i češće glavobolje koje su opet rezultat velikih hormonalnih promjena.

7.Lagano krvarenje

Oko 8 do 10 dana nakon ovulacije neke žene mogu imati lagano krvarenje,koje se može poklopiti sa vremenom kada bi uobičajeno trebalo početi menstrualno krvarenje.Lagano krvarenje može biti rezultat usađivanja oplođene jajne stanice u maternicu.

8.Vrtoglavica

Smanjenje broja eritrocita,koji prenose kisik kroz tijelo,može se odraziti pojavom vrtoglavice, pa čak i gubitkom svijesti.Česte nuspojave trudnoće su i pad krvnog pritiska i razine šećera u krvi,što također uzrokuje vrtoglavice.

8.Zatvor

Kako bi se apsorbirale sve hranjive tvari koje su potrebne vašoj bebi za rast,hormoni trudnoće usporavaju metabolizam,što može dovesti do zatvora.Probajte jesti više svježeg voća i uzimajte više tečnosti.

9.Žgaravica

Iako se žgaravica i problemi sa probavom obično vežu za kasnije stadije trudnoće, kod nekih žena se mogu pojaviti u ranijem razdoblju.HCG usporava probavu,što znači da vam je trbuh duže pun.Želučane kiseline zbog toga mogu uzrokovati nelagodu i mučninu.Izbjegavajte tešku ili začinjenu hranu navečer.

10.Promjene u tenu

Možda ćete primjetiti na licu prištiće koji su rezultat hormonalnih promjena.Ovaj problem se često ustabili do drugog tromjesečja.

Također postoji mogućnost da vam potamne madeži zbog povećane pigmentacije kože.

11.Pojačan vaginalni iscjedak

Mnoge trudnice primjete da imaju pojačani gusti bijeli iscjedak što je normalna pojava u trudnoći.Ali ako primjetite neobičan miris ili svrbež,obavezno se javite svom doktoru.

12.Gubitak težine

Tokom prvog tromjesečja trudnoće možete izgubiti na težini.To je rezultat smanjenog apetita, što je normalno.Ipak,pazite na prehranu.Zdrava prehrana ključna je i za majku i bebu.

Tagged with: ,

Similar articles