ŠUMSKI VRTIĆI SVE POPULARNIJI U EUROPI

0 37

 

Novi način vaspitavanja djece kroz radikalan povratak prirodi, gdje je djeci dozvoljeno da se bez nadzora vaspitača penju po drveću i igraju vatrom, postao je popularan širom Njemačke. Za sada ima preko 1.500 takvih “šumskih vrtića” širom zemlje.

Pokret se širi i preko njemačkih granica i postao je popularan u mnogim evropskim zemaljama, Japanu i Južnoj Koreji, a interesovanje su nedavno pokazali Amerikanci i Kanađani.

“Kakvo god da je vrijeme ostajemo napolju,djeci nikada nije hladno.Oni i njihovi roditelji znaju kako da se oblače”, kaže rukovodilac jednog od vrtića Torsten Rajneke. Ako se hladnoća i spusti do ekstremno niskih temperatura, djeca i nastavnik mogu potražiti predah u prenosivim logorskim šatorima (u kojima je takođe moguće naložiti logorsku vatru), ili u maloj drvenoj učionici. Ipak, Rajneke insistira da djeca provedu veći dio svog vremena na otvorenom, čak i onda kada snijeg napada do visine od jednog metra.

Kako nastavnici primjećuju, djeca ne pokazuju bilo kakve znake zabrinutosti. “Možda nemam toliku kontrolu niti ih mogu uvijek vidjeti ali znam gdje se nalaze. Naše odsustvo im omogućava da bolje procjene rizike. Ideja je da djeca (neke stvari) uče sama, da uče jedna od drugih, kao i da uče iz sopstvenih iskustava i grešaka”, objašnjava Rajnekeon.

Nihal Oz, jedna od vaspitačica, podsjetila se jednog mališana iz šumskog vrtića koji je dugo stajao neposredno uz vatru da bi vidio šta će se desiti’. “Došao je i rekao ‘izgleda da mi noge nisu izgorjele’. Tako smo svi posjedali na tlo, a ja sam im pričala o vatri, pokazujući im šta se dešava ako neke stvari ostanu izložene dejstvu plamena”.

“Diskusije poput ove bliske su i neposredne, pa je na taj način svako dijete u mogućnosti da ‘osjeti’ ovakve lekcije i doživi ih. Malo je organizovanih aktivnosti u trenutku kada dođe vrijeme za užinu oko 11 časova, kada vaspitači donose svježe voće koje se sječe ali i pojede direktno nad posudom – hvata se, naravno, dječijim ručicama spečenim od blata, ukaljanih tokom jutarnjeg lova na puževe, ili tokom izgradnje kućice na drvetu”, objašnjava vaspitačica.

Predsjednica njemačkog Saveza vrtića prirode i šuma Ute Šulte Osterman kaže da, osim jedne slomljene noge, nije bilo ozbiljnih povreda tokom dvadesetogodišnje istorije te organizacije. “U našim je vrtićima daleko manje nesreća nego u redovnim vrtićima zatvorenog tipa, jer imamo manje, a i mekše, zidove i podove – lišće i blato”, kaže ona.

Dodaje da život i boravak na otvorenom čeliči djecu, smanjujući kod njih slučajeve prehlade i gripa. Epidemije vaški su takođe značajno smanjene, jer djeca nisu ograničena na zatvoreni prostor.Postoji, međutim, rizik od dobijanja Lajmske bolesti,usljed ujeda krpelja koji se nalaze u prirodi.

Šulte Osterman kaže da su za dalji razvoj djeteta veoma važne mentalne i fizičke prednosti dječije igre pod vedrim nebom.

“U djeci koja su provela svoje najranije djetinjstvo u šumskim vrtićima formira se mnogo dublje razumijevanje svijeta koji ih okružuje, a dokazano je i da često posjeduju mnogo više samopouzdanja kada kasnije krenu u školu”,ističe Osterman.

VESTI-ONLINE.COM.