Zašto je dinja korisna za trudnice?
Ovaj žuti,aromatični plod porijeklom je iz Srednje Azije. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, niacina, vitamina B6 i folne kiseline.Odličan je izvor vitamina A, C i kalija. Iako sadrže dosta šećera, dinje sadrže malo zasićenih masti i soli, i jako malo holesterola.
Dinja je odlična za osvježenje zbog visokog udjela vode i jedna je od najomiljenijih namirnica u ljetnim mjesecima.
Zašto je dinja korisna za trudnice?
- Smanjuje otečenost
- Čisti organizam od štetnih tvari
- Pomaže kod zatvora
- Stimuliše rad crijeva
- Povećava nivo hemoglobina u krvi
- Blagotvorno utiče na krvnu sliku
- Poboljšava izgled kose i kože
Kako jesti dinju?
Bez obzira na to što sadrži dosta šećera,dinja spada u niskokalorično voće (100 g dinje sadži svega 36 kalorija).Budućim mamama savjetuje se da dnevno pojedu do 200 g ovog ukusnog voća.Kupujte dinje samo kada je sezona, birajući kasne sorte. Nabolje bi bilo konzumirati je dva sata nakon glavnog obroka.Ne preporučuje se da dinju konzumirate u kombinaciji sa mliječnim napitcima, niti sa hladnom vodom.I za kraj,dinju nemojte dugo čuvati u frižideru iz razloga što sadrži dosta šećera,te je podložna razvoju bakterija.