bebe

ZAŠTO JE PUZANJE VAŽNO?

Komentari isključeni za ZAŠTO JE PUZANJE VAŽNO? 227

Većina stručnjaka tvrdi da puzanje nije neophodan preduslov za hodanje ali je odličan trening za sve mišiće,kako za njihovu snagu tako i za elastičnost.

Puzanje je dio normalnog razvoja motorike dojenčeta i razvija se nakon što dijete postigne sjedeći stav.

 

Većina djece nauči puzati u dobi između 8 i10 mjeseci.Ipak, razvoj svakog djeteta je individualan i ovisi o različitim faktorima.Neka djeca preskoče fazu puzanja i odmah prohodaju.Tu nema mjesta panici jer je najvažnije da je ostatak djetetova razvoja u skladu s njegovom dobi.

Smatra se da čak 10 % djece ne puzi.

 

puzanje je dobro zsPuzanje se postepeno razvija kroz položaje na stomaku.Prije nego nauči puzati,dijete zauzima četveronožni položaj,ljulja se naprijed-nazad i tako naizmjenično opterećuje ruke i koljena.Na taj način dijete uvježbava ravnotežu za puzanje.

Dijete koje počinje puzati prvo kreće rukom i nogom iste strane,a potom unakrsno.

 

 

 

puzanje vaznoPotaknite dijete na puzanje kroz igru.Postavite igračke van dohvata djeteta,tako da ga potaknete na puzanje naprijed.Za puzanje osigurajte glatku i neklizajuću podlogu na kojoj će se dijete moći odgurivati. Potrebno je da podloga bude topla i udobna pod ručicama i nožicama i da se lako održava.

Naravno,ne smijete nikako zanemariti djetetovu sigurnost.Obavezno zaštitite sve utičnice,oštre rubove i uklonite sve opasne stvari iz djetetovog dometa..

Similar articles